EXKURZE do IQlandie Liberec 2014

První polovina měsíce října byla pro žáky druhého stupně ve znamení exkurzí. Všechny třídy se vystřídaly v liberecké IQlandii (2. 10. – 6. A, C, 7. 10. – 6. B, 7. A, 9. 10. – 7. B, 8. A, 14. 10. – 8. B, 9. A). Už před vchodem si žáci zkoušeli, kolik jich zvedne auto Škoda. Hned vedle na ně čekal venkovní bazén s různými typy ručních čerpadel (včetně Archimedova), kde si mohli otestovat svou sílu na roztočení vodního kola. Seznámili se s principem zdymadla i vodních turbín.

Od vody si mohli odskočit do vesmíru. (S ním se seznámili i v rámci projekce v planetáriu.) V expozicích si například vyzkoušeli, jak funguje přitažlivost na Měsíci, proletěli se sluneční soustavou apod. A z vesmíru přímo do nitra Země, kde se seznámili s horninami a minerály, s místy jejich výskytu i možnostmi využití.

Po návratu na povrch Země si mohli vyzkoušet zemětřesení, mohli zažít ohnivé tornádo, opravdovou bouři, seznámit se s různými typy solárních panelů, kolektorů, elektráren, při kterých využíváme sluneční energii.

Asi největším trhákem byly interaktivní exponáty TUL. Ovládání robotického ramene, rozbíjení atomu, průnik do hmoty a spousta dalších žáky doslova uchvátily. Stejně jako skvěle připravená Zábavná science show, která dětem přiblížila spoustu chemických pokusů. Úspěch měl i humanoidní Robo Thespian, kterého mohli žáci ovládat pohyby a gesty. Rozhodně se nenudili a odnesli si spoustu zážitků, poznatků a nových vědomostí.