Adaptační kurz 2017 6. C

Známe se navzájem? Co máme společné? V čem se lišíme?  A je to výhodné? Pokud ne, tak co s tím? Pod heslem SPOLEČNÉ ZÁŽITKY – SPOLEČNÁ PRAVIDLA – SPOLEČNÁ RADOST A KAMARÁDSTVÍ absolvovaly přesně dvě třetiny osazenstva třídy 6. C svůj pobytový adaptační kurz.  Adaptovat se na nové tváře, nové situace a nové povinnosti nezabere tři dny, je to dlouhodobý proces, ale vyhradit si společný denní i večerní čas mimo školní zdi je přínosné vždy. Adaptovat se znamená přizpůsobit svoje chování, nechat se ovlivnit změněným prostředím tak, aby se v něm člověku dobře žilo a pracovalo.

V pondělí 25. 9. 2017 jsme se vlakem přesunuli do Zbraslavic a s batohy na zádech jsme zamířili do Sportovního a rekreačního střediska U starého rybníka. Ještě ten den jsme se přesvědčili, že závratě z výšek může mít i ostřílený sportovec, že holky nejsou padavky, že zapomínání se nevyplatí, že po mamince se zasteskne i tvrďákům, že v davu roste odvaha (ponocovat), že jako tým jsme víc než jen součet jednotlivců. Další den jsme čelili navíc i dešti, prapodivnému vedení turistických cest, prodlužování délek (trasy) a zkracování času (do odjezdu vlaku) a třeba i nástrahám ve tmě a škrábancům na nohách. Poslední den jsme se potýkali se šiframi, únavou, trochu i se vzduchovkami. Nejen tělo, i myšlení jsme si cvičili. Vymýšleli jsme indiánská jména, domýšleli scénáře lidského jednání a promýšleli, jak komunikovat beze slov. Stále jsme si ověřovali, že se poznáváme a adaptujeme víc a víc.

Po celý pobyt se počasí zlepšovalo, závěrečný středeční den byl prozářený sluncem. My jsme odjížděli rovněž prostoupeni jakýmsi jasem. To světlo a teplo bylo poznání a sebepoznání. Kdo a jak je v čem výjimečný a co netušeného a nového se dozvídáme neustále sami o sobě. Podtrženo a sečteno: kolektiv 6. C se sice stále hádá, stále se provokuje k třenicím, ale dovede se semknout a fandit si, pomáhat si nejen se zavazadlem, dobíháním vlaku, ale i nesnadným úkolem, dovede se občas i pochválit a omluvit se. A to je dobrý start. Tak hodně štěstí na trati dlouhé příštích 40 měsíců!