Naše zahrada

Naše škola se pyšní krásnou zahradou. O tu se v rámci pracovních činností starají žáci 2. stupně. 

K zahradě náleží i ovocný sad, kde rostou převážně jabloně, ale také hrušně, švestky a třešně. Je již tradicí pečovat o stromy a úrodu. Sklizené ovoce se využívá především ve školní jídelně nebo v hodinách vaření. 

Přípravné pěstitelské práce začínají již v lednu vysetím semínek např. paprik. V jarních měsících následuje vysévání semínek rajčat, salátů, dýní či bylin. Většinu rostlin se snažíme pěstovat právě už ze semínka. V rámci mezipředmětových vztahů tak děti mohou pozorovat úplný vývoj rostliny. K pěstování se tradičně využívá skleník. V současnosti je osázen paprikami, rajskými, kedlubny, saláty a bylinkami. Další rostliny jsou vysázeny ve vyvýšených truhlících, které zhotovili sami žáci z palet. Na zahradě si můžeme také smlsnout na jahodách a malinách. Heslo „Co si vypěstujeme, to si můžeme sníst.“ je osvědčeným hnacím motorem. Jako správní zahradníci využíváme kompostéry. Odpadový přírodní materiál se za čas přemění ve výživnou zeminu.

Pro lepší využití zahrady si žáci sami pod odborným vedením vyrobili paletová sezení, zrenovovali lavičky, vyrobili zahradní dekorace. Přibyly i další vyvýšené záhony. Vše bylo zhotoveno z darovaného materiálu. Hlavní snahou je šetřit životní prostředí, finance a využívat recyklovaný materiál, např. dřevo, látky. Žáci si tak mohou v praxi vyzkoušet zacházet s nářadím (pilka, štětec, kladivo). 

Myslíme také na život v zahradě. Každoročně žáci sypou krmení pro ptáky. V klidném koutu zahrady je vybudován hmyzí hotel, ke kterému tento rok přibyl ještě kout pro ježky. Není výjimkou mezi stromy spatřit zajíčka nebo ptačí rodinku. Díky těmto vylepšením se zahrada začala více využívat i jako venkovní učebna, například přírodopisu a výtvarné výchovy.

                                                                                                     Bc. Vanda Špicarová