Environmentální kurz 6. B

  1. – 30. 6. 2024, Hejnice v Jizerských horách

 

      Na konci května se celá třída 6. B vydala prožít několik společných dnů do Jizerek. Za dopravu jsme si zvolili vlak. Cesta byla sice trošku krkolomná, ale zato více dobrodružná. Někteří jedinci se vžili do role reportéra a dokázali vyzpovídat nemálo spolucestujících. 

     Hned po příjezdu jsme nezaháleli. Ještě ten den jsme vyrazili vstříc prozkoumání městečka a jeho historie. Minulost Jizerek jsme si mohli také prohlédnout na dobových fotografiích v chalupě, kde jsme byli ubytováni. Kromě jiného jsme navštívili tamní klášter, stihli se ochladit v ledové vodě místní kašny a osvěžit se zmrzlinou. Protože nám přálo krásné počasí a vody jsme se dost nenabažili, někteří využili místní rybník Malý Štolpich ke koupačce nebo jen tak k relaxaci v nádherné přírodě. Při zpáteční cestě jsme měli možnost pozorovat lamy, kozy, koně a další zvířata z místní farmy. 

     Druhý den jsme vyrazili vstříc úchvatným vodopádům. Byla to první zatěžkávací zkouška. Nerozhodil nás ani pěkný slejvák při zpáteční cestě. Všichni obstáli. A protože se rádi bojíme, den byl zakončen nočním hledáním pokladu. 

     Nové ráno nás uvítalo modrou oblohou. Měli jsme za úkol pokořit horu Ořešník. Cestou jsme se pořádně zapotili. Vyšlapali jsme pomyslných 96 pater. Odměnou se nám stal překrásný pohled do širokého okolí z rozhledny na Ořešníku. S pocitem vítězství jsme se vrátili do chalupy. Překvapením byla závěrečná grilovačka. Večer jsme si zpestřili hraním her a vymýšlením vtipných básniček a textů ke známým melodiím. Dost jsme se nasmáli.

      Následný den měl příchuť smutku. Bylo nám líto, že už balíme a jedeme domů. Ve vyšetřeném čase jsme se ještě stačili pokochat krásami dřevin v místním arboretu. A pak už hurá do Nymburka!

     Dobrodružství sice skončilo, ale my jsme bohatší o spoustu báječných zážitků.

 

                                                                                     Bc. Vanda Špicarová, třídní 6. B

 

 

Básnička o Enviru

(Karolína Řípová, 6. B)

 

Jsme na škole v přírodě,

všechno je tu v pohodě.

Na horách jsme velmi rádi,

jsou tu naši kamarádi.

Je tu hezká příroda,

samá zvláštní příhoda.

Jídla máme dosti,

nekoukaj nás kosti.

Velmi si tu užíváme,

v zážitcích se vyžíváme.

Někdy sranda veliká

jako celá Afrika.

Všude krásné rostliny,

všichni dělaj blbiny.