Mobilní planetárium

Dne 23.dubna jsme si u nás ve škole obohatili výuku programem v Mobilním planetáriu. Druháci viděli program „Voda – zázrak životaˇ“. Dozvěděli se o významu vody nejen v našem těle, ale i o důležitosti vody v přírodě. Mohli si odpovědět na otázky o čistotě vody, nebezpečí znečisťování a nutnosti ochrany životního prostředí. Krásná byla projekce o cestě vodní kapky, která demonstrovala koloběh vody v přírodě. Chvíli byly děti v moři, pak zase v jeskyni, prolétly se i mrakem a deštěm. Byla to opravdu naučná půlhodinka, strávená mezi kapkami vody.
Starší žáci viděli program s názvem „Klimatické změny – jaká budoucnost nás čeká.“
V nafukovací kopuli zhlédli filmový dokument o klimatických změnách na naší planetě. Dozvěděli se o hrozícím nebezpečí způsobené člověkem. Do zemské atmosféry jsou vypouštěny např. výfukové plyny, které ji ničí. V závěru programu byly prezentovány návody, jak každý jedinec může svým chováním přispět k záchraně planety.

Pořad mobilního planetária zprostředkoval žákům nevšední zážitek.

Program zajistila MAS Podlipansko, o.p.s. z projektu Pakt starostů pro klima a energii. Celý duben probíhají tzv. Dny pro klima a v rámci těchto dní probíhají různé akce v obcích a školách.
Mgr. Hana Zubíková s kolegyněmi