Den Země (6. a 7.ročník)

Dne 24. 4. 2023 proběhl na naší škole projektový den pro šestý a sedmý ročník „Den Země“.

Tématem projektového dne byly klimatické změny, z čehož by se dalo usuzovat, že to byl den pouze o nudných přednáškách.

Ale opak byl pravdou. Den byl plný zajímavých aktivit, které měly za úkol ukázat všem sedmákům a šesťákům, jak malými změnami mohou pomoci i oni sami k tomu, abychom šetřili naší planetu.

Hned ráno se šesťáci vyrazili podívat na „cvičák“ do Drahelic, kde jim naše bývalá žákyně Valentýna Kůrková společně s maminkou a dalšími pomocníky ukázala, že klimatické změny mohou ovlivňovat i naše psy. Jako bonus předvedli psí kousky.

Šestáci pak pokračovali dalším zajímavým programem. Návštěvou separačního dvora, kde se dozvěděli, jak se zpracovávají věci, které již lidé nepotřebují.

Ve škole na ně čekaly dvě další aktivity, zdravé vaření. Zde se naučili, jak využít kompletně potraviny, nebo jak pomoci rodičům šetřit. Vyzkoušeli si upéct housky, zpracovat celou mrkev a ze slupek a zbytků zeleniny se naučili vyrobit domácí podravku.

Poslední aktivita pro šestý ročník byla aktivita s názvem „eko úklid“. Pomocí jedlé sody, octu, kyseliny citronové si děti mohly vyrobit vlastní univerzální čistič. Naučily se, jak správně očistit ovoce a zeleninu.

Sedmý ročník měl tento den také na pilno. V naší keramické dílně si vyzkoušeli zpracování keramické hlíny a na dalším stanovišti si mohli vyrobit hmyzí domeček, který pak umístili na školní zahradu.

Využili také školní mikroskopy, kde mohli pozorovat vodu z Labe, vodu z vodovodu, balenou vodu. Mikroskopování je zaujalo natolik, že pod mikroskop vyzkoušeli dát i další věci, například papír, prach, kůži hada, atd.

Součástí programu pro sedmáky byla také přednáška o Antarktidě paní Smolíkové z Mendelova výzkumného ústavu. Nejprve informace a zajímavostí o Antarktidě, dále byla popsána cesta, jak se na Antarktidu dostat, následovalo seznámení s výzkumem na české polární stanici J. G. Mendela, životem na stanici a povídání o místní přírodě. Přednáška byla doprovázena fotografiemi a videi. 

Dalším hostem na našem projektovém dni byl pan Vebr z Ekocentra Sever, který našim žákům dovezl hru. V ní museli žáci vyřešit finance pro svou obec v případě různých katastrof. Například desetiletá povodeň, nebo naopak extrémní sucha. Cílem této hry bylo zachránit obec, přírodu, obyvatelé a při tom všem nezkrachovat.

Tento projektový den byl opravdu zajímavý, všichni si ho užili a již se těší na další projekty v naší škole. 

Tým žákyň z 8. B