Adaptační kurz (6ABC)

Adaptační a environmentální kurz Sázava

„Kde jsou všichni šesťáci?” ptali se učitelé, když přišli v pondělí 26. 9. do školy a nenašli ani jednu ze tří „šestek” ve svých třídách. Odpověď byla jednoduchá, odjeli na týden na Sázavu na adaptační kurz zaměřený na environmentální výchovu. Sedmdesát dětí se po krátké cestě ubytovalo ve sportovním areálu Nenudím se do chatek a pokojů v centrální budově a kurz mohl začít. 

Počasí moc nepřálo, ale i v dešti se dá dělat cokoliv. První odpoledne se děti ve skupinkách pustily s mapou na trať orientačního běhu, kde plnily úkoly zaměřené na přírodu a prostředí, kde žijeme. Při čekání na start pak hrály adaptační hry a sportovaly. Druhý den byl kvůli dešti ve znamení deskových her a přírodopisných aktivit, ale když odpoledne přestala padat z nebe voda, šup ven na pěší výlet spojený s hrami v přírodě. 

Ve středu, kdy nás čekal celodenní výlet, od rána pršelo. Déšť nám ale plány přece nemohl zkazit, a tak jsme vyrazili na pěší výlet do města Sázava. Zde vždy postupně jednotlivé třídy absolvovaly prohlídku krásného Sázavského kláštera, poté environmentální hry v okolí sázavského jezu a za odměnu místní cukrárnu, kterou otevřeli na svátek jen pro nás.

Ve čtvrtek byl vyhlášen souboj o nejlepšího houbaře. Naučili jsme se, jak správně poznat jedlé houby a jak je šetrně sbírat. Všechny úlovky pak děti nosily vyučujícím na kontrolu. Nakonec jsme našli plno krásných kousků a nikdo se ani neotrávil. Odpoledne pak proběhlo rychlé sportovní zápolení v pěti disciplínách a po vyhlášení nejúspěšnějších závodníků opékání buřtů u táboráku. Poslední večer nemohl patřit ničemu jinému než diskotéce, avšak s překvapením. Postupně jsme odváděli malé skupinky dětí ven, kde měly připravenou noční stezku strachu, a to pěti set metrový okruh osvětlený pouze pár svíčkami a zde schované čtyři hororové postavy v maskách v podání učitelů. Bojovka byla dobrovolná, protože zážitek pro ty, kteří ji absolvovali, byl celkem drsný a nezapomenutelný. Stejně tak byl i nezapomenutelný celý environmentálně adaptační kurz, který by si děti bývaly prodloužily ještě minimálně o týden, kdyby mohly, což je pro nás krásný důkaz toho, že jsme kurz dětem připravili dobře.

Miškovský, Rejmanová, Bečvářová, Ševcechová, Špičáková, Dibďáková, Veselá

    Za kolektiv učitelů napsal Miškovský