World Marathon Challenge (17.09.2020)

World Marathon Challenge, to je 42 km a 195 m, které musí třicetičlenný tým štafetovým způsobem zdolat v co nejkratším čase. Tato akce se koná v rámci akcí na podporu vymýcení dětské obrny u příležitosti World Polio Day. Akce proběhla 17. 9. na atletickém stadionu Sportovního centra v Nymburce a tým žáků ZŠ RAF u toho nesměl chybět. Celá akce se konala pod záštitou předsedy Českého olympijského výboru, pana Jiřího Kejvala a senátora Tomáše Czernina. Akce se zúčastnily školy z našeho okresu v trochu okleštěném počtu díky aktuálnímu dění.
První úsek štafety běžel za každý tým VIP ambasador, kterého si jednotlivé školy samy vybraly. Za ZŠ Letců RAF to byl Petr Fuksa, absolvent naší školy, rychlostní kanoista, mnohonásobný mistr republiky a v příštím roce člen olympijského týmu pro hry v Tokiu. Po absolvování prvních 195 m předal štafetový kolík prvnímu závodníkovi našeho družstva a děti se tak mohly střídavě po 200 m snažit o překonání světového rekordu v maratonu. Přes pár karambolů se štafetovým kolíkem, únavu a drobná zranění se tým dostal do cíle v suprovém čase 2 h 05 m 39 s a za světovým maximem Keňana Eliuda Kipchogeho (2:01,40) zaostal o pouhé 4 minuty. Všem reprezentantům naší školy patří velký dík za bojovnost a snahu o co nejlepší výkony. V příštím roce se opět určitě budeme snažit o přiblížení se světovému rekordu.
Vypadá to, že to byla na dlouhou dobu poslední sportovní akce, kde děti z různých škol mohly mezi sebou poměřit síly. Snad se situace zlepší a budeme se moci zúčastnit nějaké další pěkné sportovní akce, jako byla tato.

MiRa